BC
herfst

Black Celluloid....

waarin 60 jaar aan ervaring samenkomt en garant staan voor dynamische muziek op 2 accordeons; groovy, virtuoos en emotioneel geladen

Ellen van Vliet en Theo van Tol....

een schat aan ervaring op het gebied van klassieke muziek, hedendaagse muziek, geïmproviseerde muziek en wereldmuziekstijlen uit de hele wereld

lees meer

Black

Celluloid is de kunststof die onder meer wordt gebruikt voor het bekleden van accordeons. Daarmee kunnen accordeons in allerlei kleuren door het leven gaan, maar zwart is toch wel de kleur die hoort bij de serieus te nemen instrumenten.

Celluloid

Celluloid is een materiaal dat alleen nog wordt gebruikt voor het fabriceren van plectra, pingpong-balletjes, en voor het bekleden van accordeons. Een belangrijke reden voor het in onbruik raken van celluloid is de brandbaarheid; een eigenschap die in de muziek van Black Celluloid veel terug te vinden is.

Het accordeon

Het accordeon maakt een stormachtige ontwikkeling door. Het grootste deel van zijn relatief korte bestaan is het gebukt gegaan onder een stigma. Het zou alleen geschikt zijn voor het begeleiden van zeemansliederen en vooral bespeeld moeten worden in rokerige kroegen. Regelmatig hebben liefhebbers geprobeerd de status van het instrument te verbeteren, echter met de verkeerde argumenten. Zo werd het instrument gebracht als een vervanger voo de piano, wanneer daar geen ruimte voor was, of als klein en goedkoop alternatief voor een complete begeleidingssectie. De draagbaarheid van het (overigens zware) instrument werd het belangrijkste verkoopargument. Onder invloed van accordeonfabrieken werd het 'schippersklavier' ontwikkeld tot instrument met een eigen hedendaags repertoire, waarin op verschillende vakopleidingen onderwezen wordt. Maar ook dit heeft geen weg geboden uit de isolatie.
Dit duurde voort totdat er in de westerse wereld grote belangstelling voor de muziek van andere culturen ontstond. In deze 'wereldmuziek' kom je het accordeon heel veel tegen. Het heeft zich binnen allerlei culturen op alle werelddelen een karakteristieke rol toegeëigend.
En nu, nu de grenzen tussen klassiek, jazz, wereldmuziek en geïmproviseerde muziek vervagen, neemt het accordeon zijn plek.