BC
TO&LL

Ellen van Vliet - accordeon

OVER MIJZELF

80er jaren

In de tachtiger jaren rondde ik mijn studie accordeon af aan het Rotterdams Conservatorium. Toen had ik al een grote interesse voor wereldmuziek, met name die van de Balkan. Via verschillende reizen door Zuidoost-Europa heb ik mij kunnen specialiseren in de verschillende stijlen. Ik speelde in verschillende wereldmuziekbands, met oa. Oriëntaalse buikdansmuziek en muziek van de Balkan. Daarnaast speelde ik klassieke kamermuziek. Verder werkte ik als muzikant mee aan toneelprodukties zoals ‘Ghetto’ van Josua Sobol.

90er jaren

In de negentiger jaren ben ik mijn opgedane ervaring in de wereldmuziek gaan gebruiken bij het Internationaal Danstheater in Amsterdam. In die omgeving, waar ik 14 jaar heb gewerkt, heb ik mijn kennis en vaardigheden kunnen uitbreiden. Door de aard en het karakter van het ID heb ik veel inspiratie kunnen opdoen via ontmoetingen met gereputeerde (volks)muzikanten uit alle werelddelen.

Nieuwe eeuw

Nadat er door bezuinigingen een eind kwam aan mijn werkzaamheden bij het ID kwam er weer ruimte om buiten de grote theaters met andere formaties te spelen. Zo is ‘WereldAct‘ ontstaan, een dynamisch trio virtuoze musici. Verder verleen ik regelmatig mijn medewerking aan de internationaal succesvolle ‘Amsterdam Klezmer Band’.

download als PDF

www.ellenvanvliet.nl

Theo van Tol - accordeon

OVER MIJZELF

70er jaren

In de zeventiger jaren studeerde ik aan het Rotterdams Conservatorium. Aanvankelijk was mijn studierichting alleen accordeon, later kwamen daar compositie en orkestdirectie bij. Compositie studeerde ik bij Theo Loevendie en Klaas de Vries, orkestdirectie bij David Porcelijn.

80er jaren

In de tachtiger jaren werd de wereldmuziek (term uit de 90er jaren) mijn werkterrein. Ik werkte in die tijd bij het Folkloristisch Danstheater, tegenwoordig Internationaal Danstheater. De eerste jaren was ik daar accordeonist in het full-time orkest, later arrangeur en orkestleider. In deze jaren werkte ik ook veel samen met muzikanten uit balkanlanden; mijn affectie met muziek uit landen als Roemenië en Bulgarije is toen ontstaan.

90er jaren

Mijn 90er jaren worden gekenmerkt door het spelen in kleine bezettingen in binnen- en buitenland. Met het klezmertrio ‘Salomon Klezmorim’ speelde ik op grote internationale festivals in Canada, Polen en Israël, waar we ambitieuze prijzen in de wacht sleepten. Verder tourde ik een aantal jaren in een band met Roemeense volksmuzikanten.

Nieuwe eeuw

Een nieuwe ontwikkeling in mijn carrière is mijn rol in de Amsterdam Klezmerband. Niet alleen behoort de band tot de internationale top op het gebied van klezmer en andere Oost-Europese stijlen, maar de bandleden zijn tevens ervaren krachten uit de wereld van jazz en geïmproviseerde muziek. Via hen ben ik betrokken bij allerlei samenwerkingsverbanden, zoals projecten met het jazztrio ‘Man Bites Dog’, en de Turkse zigeunerband ‘Galata Gipsy Band’. De kennismaking met het Amsterdamse 'Karnatic Lab' heeft geleid tot mijn participatie in ensembles als 'Deep Fried Angel Fish', ‘Spinifex Orchestra' en 'STriCat'. Van 2007 t/m 2011 heb ik drie voorstellingen van het Internationaal Danstheater voorzien van muziek. Voor een deel authentiek materiaal, voor een deel zelf gecomponeerd materiaal, bewerkt voor, en ingestudeerd met het zesmansorkest van het ID.

download als PDF

www.theovantol.nl